همهی کابلها از دو بخش اصلی هادی و عایق ساخته شدهاند که بخش هادی به عنوان بخش اصلی شناخته شده و وظیفه هدایت جریان الکتریکی را به عهده دارد، جنس آن معمولا از مس یا آلومینیوم است.
بخش هادی با توجه به شکل و کاربردی که دارند به اشکال مفتولی، تک رشتهای، چند رشتهای، گرد و مثلثی تقسیم میشود.
عایق کابل هم که لایه محافظت کننده و بیرونی آن است از بخش هادی محافظت میکند و مانع بروز هرگونه حادثه و تلفاتی میشود.
در صنعت برق و الکتریسیته دو نوع کابل وجود دارد، کابل فشار قوی و کابل فشار ضعیف که هر یک از آنها با توجه به ویژگیهای منحصر به فردی که دارند دارای خصوصیات متفاوتی هستند. در ادامه این مطلب قصد داریم تا کابل فشار ضعیف و کابل فشار قوی را با یکدیگر مقایسه کنیم و ببینیم که چه تفاوتهای اساسی بین این دو کابل وجود دارد.
کابل فشار قوی به کابلی گفته میشود که میتواند جریان بیش از 30 کیلو وات را از خود عبور دهد و بیشتر برای انتقال انرژی الکتریکی ولتاژ بالا مورد استفاده قرار میگیرد.
کابل فشار قوی دارای دو بخش رسانا و عایق است، در کابل فشار قوی یک سیستم عایقبندی کامل به کار رفته که از لایههای نیمه مخروطی و یک محافظ از جنس فلز ساخته شده است. در ساخت این کابلها باید از بهترین و با کیفیتترین مواد اولیه استفاده کرد زیرا مقدار بسیار زیادی از انرژی را انتقال میدهند و برای ایمنی بیشتر بهتر است داخل زمین یا کانال قرار بگیرد. به طور کلی کابلهای فشار قوی از دو بخش اصلی هادی و عایق ساخته شدهاند که با توجه به کاربردی که دارند از نظر جنس، مدل، طرح، شکل و سطح مقطع تفاوتهای بسیاری با یکدیگر دارند و به انواع مختلفی تقسیم میشوند.
کابلهای فشار قوی در دو دسته اصلی کابل قدرت روغنی و کابل قدرت گازی قرار دارند. از مهمترین کابلهای فشار قوی گازی میتوان به کابل فشار خارجی لوله فولادی، کابل فشار داخلی لوله فولادی، کابل با فشار داخلی و لوله آلومینیومی، کابل گازی کپسولی اشاره کرد.
کابل مخابراتی زمینی، کابل مخابراتی هوایی، کابل کواکس و کابل شبکه از رایجترین و پرکاربردترین کابلها هستند.
کابل فشار قوی حاوی یک نوع هادی برق و روکش عایق از جنس آلومینیوم است که به منظور جلوگیری از اتصالی با یک عایق پوشش داده شده است.
کابل فشار ضعیف توانایی انتقال حداکثر 1000 ولت را دارد و بیشتر برای بخشهایی از آن استفاده میشود که کمتر در معرض ضربه قرار داشته باشند. این کابلها مانند کابل فشار قوی استحکام و مقاومت بالایی ندارد و ممکن است با چند ضربه آسیب ببینید. معمولا برای مکانهایی که کابل فشار ضعیف نیاز به محافظ دارد از کابل زرهدار استفاده میکنند.
کابل ارت، کابل افشان، کابل نیمه افشان سکتور، نیمه افشان گرد از رایجترین هادی کابل فشار ضعیف است. در برخی فضاها که نیاز به مقاومت بالای کابل در برابر انرژی دارند از یک روکش پی وی سی قوی استفاده میکنند که مقاومت کابل را افزایش میدهد.
طراحی کابل فشار ضعیف طوری است که از آن برای ولتاژ بالا استفاده نمیکنند، در صورت استفاده از آنها باید از روکشهای قوی چون پی وی سی یا مس استفاده کرد.
کابل فشار ضعیف بهتر است در بازه استاندارد خود به کار گرفته شود تا عملکرد و کارایی بهتری داشته باشد. یکی از رایجترین کاربردهای کابل فشار ضعیف در سیمکشی و برق کشی ساختمانهای اداری، مسکونی و تجاری است.
علاوه بر این موارد در لوازم برقی کم مصرف، سکوهای نفتی، انتقال الکتریسیته در ایستگاههای پرقدرت، خطوط توزیع برق، انتقال نیروی محرکه با الکتروموتورها، سیستم روشنایی و غیره استفاده میکنند.
کابلهای فشار قوی را به منظور ایمنی بیشتر در تاسیسات صنعتی و عمومی داخل زمین یا درون کانال قرار میدهند.
کابل فشار ضعیف از نظر عایق و روکشی که دارد به چند دسته تقسیم میشوند:
این کابل ساختار بسیار سادهای دارد و برای عایق کردن آنها از پلاستیک(پلی وینیل کلراید) یا لاستیک استفاده میکنند.
کابل فشار قوی با توجه به ساختاری که دارد، دارای کاربرد منحصر به فرد و متفاوتی هستند که همین امر باعث شده تا از آنها بیشتر برای انتقال انرژی با ولتاژ بالا استفاده شود. این نوع کابلها به دلیل قدرت و توانایی بالایی که در انتقال انرژی دارند در زیر زمین یا در شبکه توزیع برق قرار میگیرند که رایجترین آنها شبکه توزیع برق، دکلها و کانالهای بزرگ بین شهرها است.
مهمترین ویژگیهای کابل فشار قوی عبارتنداز:
کابل فشار قوی و ضعیف با توجه به عملکرد متفاوتی که دارند دارای تفاوتهای بسیاری هستند:
کارآیی و کاربرد استفاده: کاربرد کابلهای فشار قوی در مقایسه با کابلهای فشار ضعیف بسیار گستردهتر و بیشتر هستند. این کابلها به دلیل جنس و کیفیت بالایی که دارند برای مکانهای بزرگ و پروژههای وسیع مورد استفاده قرار میگیرند.
اما کابل فشار ضعیف در کاربرد و عملکرد محدودیت دارد.
مزایا
معایب
مزایا
معایب
کابلها مهمترین وسیله جهت انتقال انرژی الکتریکی در صنعت برق هستند، پارامترهای گوناگونی وجود دارد که کابلها بر اساس آنها تقسیم بندی میشود. کابل فشار قوی از مهمترین کابلها هستند که برای انتقال انرژی از آن استفاده میکنند.
در این بلاگ اطلاعات جامع و کاملی در رابطه با کابل فشار ضعیف و کابل فشار قوی در اختیارتان قرار دادیم، حال با توجه به این مطالب و مطالعه ویژگیها و کاربردهای این دو نوع کابل میتوانید در زمان خرید با توجه به نیاز خود و شناختی که دارید، انتخاب کنید.
بستن *به این
نظر امتیاز دهید
*نام و نام
خانوادگی * پست
الکترونیک * متن پیام
|
آدرس: تهران، رباط کریم، خیابان رجایی، خیابان دارالقرآن، پلاک 11، شرکت الکتروهوشمند رباط
ساعت کاری: 8 - 17
021-56739361
تمامی خدمات و محصولات این سایت، دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه است و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.